Lån

Synkende forbruksgjeld med gjeldsregistrene

Samtidig ser man en trend hvor allerede belånte personer låner mer.

Forbruksgjelden synker, melder Finans Norge. Tall de har innhentet fra gjeldsregistrene viser at den samlede usikrede gjelden i norske husholdninger har falt med 3 milliarder kroner de siste to månedene. Dette vises også i forbrukslånsbankenes utlånstap, som vokser kraftig.

Ikke et entydig positivt bilde

Samtidig som den totale forbruksgjelden synker, blir imidlertid skjevfordelingen i befolkningen tydeligere.

Siden september har mer enn 35.000 flere nordmenn fått minimum fire forbrukslån, og den totale forbruksgjelden til disse har blitt 8,1 milliarder kroner større. Det melder E24, som har innhentet tall fra Gjeldsregisteret.

Daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, kaller økningen dramatisk. Ifølge E24 har også «Antallet nordmenn med 20 forbrukslån eller mer… vokst med 36 prosent til 4.503 personer på tre måneder».

I tillegg kunne Finanstilsynet i slutten av februar melde at omfanget av misligholdte forbrukslån økte til 11 % ved utgangen av fjoråret, 3,7 prosentpoeng høyere enn ett år tidligere og 1,6 prosentpoeng høyere enn ved utgangen av fjorårets 3. kvartal.

Altså kan man konkludere med at innføringen av gjeldsregisterordningen i fjor kan gi gode oversikter for bankene. Samtidig kan det ta tid før bruken av registrene i bankene blir bedre, slik at hovedintensjonene bak ordningen om å gi bankene bedre oversikt, og slik også mulighet til ikke å gi mer lån til personer som allerede har mye gjeld, blir bedre.

Kilder: e24.no, NTB via finansavisen.no, finansnorge.no,
finanstilsynet.no

Legg igjen en kommentar